Atrybutem prawdziwego szefa kuchni jest nóż. Wybierając noże do domu, nie każdy wie, na co tak naprawdę powinno się zwracać uwagę. Przyznam, że pierwsze noże, jakie kupiłam do własnego domu były przede wszystkim kolorowe. Teraz dopiero wiem, że wygląd to nie wszystko, a nawet niewiele. Mówi się, że idealny nóż do kuchni powinien przecinać kartkę papieru i zapewne tak jest. Jednak raczej trudno o prawdziwy japoński nóż w hipermarketach. Co zatem warto o nożach wiedzieć?
Rodzajów noży ze względu na funkcje jest wiele. Jednak jako szefowie tylko naszej, własnej kuchni nie musimy mieć ich wszystkich. Zaopatrzyć się należy w cztery podstawowe: nóż szefa kuchni, czyli największy, masywny bardzo ostry, niezastąpiony w krojeniu mięsa czy szatkowaniu warzyw; krótszy i węższy od noża kucharza nóż uniwersalny, który bywa czasem używany zamiast tego pierwszego; ząbkowany nóż do krojenia pieczywa; malutki i poręczny nóż do obierania. Te cztery noże powinny wystarczyć amatorowi kuchni.
Najważniejszym czynnikiem decydującym o jakości noża jest oczywiście materiał, z jakiego został wykonany. Tu mamy duży wybór. Bardzo ostatnio popularne są noże ceramiczne, czemu nie ma się co dziwić. Są bardzo lekkie w porównaniu do innych i bardzo ostre. Tępią 10 razy wolniej od noży ze stali nierdzewnej. Świetne do filetowania, ale niekoniecznie do szatkowania ziół. Uwagę należy także zwrócić na noże tytanowe-nie mylić z nożami z powłoką tytanową, bo to ogromna różnica. Tym nożom bardzo niewiele brakuje do ideału. Są niezwykle lekkie, bardzo ostre, niezwykle wytrzymałe na uszkodzenia i rdzę, nie kruszą się, a do tego są elastyczne. Kolejna grupa to szereg noży z różnych rodzajów stali: nierdzewnej i wysokowęglowej. Bardzo powszechne, szczególnie te pierwsze, posiadają wiele zalet, ale także i wad. Przede wszystkim noże ze stali mogą się odbarwić pod wpływem słonej wody, soli czy kwasu cytrynowego. Jeśli wybieramy nóż ze stali, lepsza będzie wysokowęglowa.
Z całą pewnością można polecić noże tytanowe. Warto także w nie zainwestować. Pamiętajmy, że solidny nóż będzie nam służył przez długie lata. Jeśli go dobrze dopasujemy do swojej dłoni i stylu używania, przykro nam będzie się z nim rozstawać. Pamiętajmy również o radach kucharzy na temat używania noży. Nie powinno się noża pozostawiać na dłużej brudnego i wilgotnego. Najlepiej zaraz po użyciu go umyć i wytrzeć do sucha. Dzięki temu przedłużymy jego żywotność a nam samym przyjemność z jego używania.